Rotu

Kiinanharjakoira

Käyttötarkoitus

Kiinanharjakoira on pieni, toimelias ja viehkeä seurakoira.

Muunnoksina rodussa on sekä karvaton että täysin karvainen versio. Kummatkin muunnokset ovat virallisesti saman rodun edustajia ja niitä ei erotella esim. näyttelykehässä. Karvainen versio on nimeltään puuterihuisku tai powder puff.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan kiinanharjakoira on vilkas ja iloinen, ihmiseen läheisesti kiintyvä koira. Rotu sopii kaikkeen harrastamiseen kunhan motivointi on sopiva. Toiset kiinanharjakoirat ovat luonteeltaan aktiivisia ja toiset rauhallisempia, mutta yleisesti ottaen harjakoirat ovat seurallisia.

Yleisimmät asiat terveydestä

Kiinanharjakoira on yleisesti melko terve rotu, joskin sitä vaivaavat samat tyypilliset kääpiörotujen sairaudet kuten muitakin seurakoirarotuja. Polvilumpion sijoilta menoa eli Patella Luksaatiota, Legg-Calve Perthestä, epilepsiaa, silmäsairauksia sekä sydänsairauksia on esiintynyt.

Turkinhoito

Karvattomat on suojattava kylmältä, sateelta, tuulelta ja myös auringolta asiaan kuuluvalla vaatetuksella tai suojalla. Myös puuterihuisku saattaa tarvita suojaa kylmältä ja sateelta.

Puuterihuiskun turkin hoito vaatii viikoittaista pesua. Turkki takkuuntuu melko helposti.

Karvaton kiinanharjakoira tarvitsee yleensä pesua vain pari kertaa kuussa. Iho on hyvä rasvata pesun jälkeen. Nuorella ja miksei vanhemmallakin kiinanharjakoiralla voi olla usein epäpuhtauksia ihossaan, aivan kuten meillä ihmisilläkin ja ihoa hoidetaan hyvin samalla tavoin. Epäpuhtauksia voi ilmestyä rasvaisen ruoan tai suurien hormonaalisten muutosten yhteydessä. Joskus ihon epäpuhtaudet saattavat kertoa myös mahdollisesta allergiasta.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Puuterihuisku sopii turkin hoidosta kiinnostuneelle. Karvattomasta harjakoirasta saa mitä mainioimman vuoteen lämmittäjän, sillä ne pitävät usein nukkumisesta omistajan lähellä lämpimässä. Varsinkaan karvaton koira ei yleensä pidä ulkoilusta sateisella säällä. Muuten rotu sopii hyvin paljonkin ulkoilusta pitävälle, mutta kiinanharjakoira ei turhaudu jos lenkkeilyyn tulee taukoja.