Nakun hoito

 

Nakun hoito

Karvaton kiinanharjakoira tarvitsee pesua yleensä vain pari kertaa kuussa. Näyttelyissä käyviä koiria usein joudutaan pesemään tiheämminkin. Kura aikoina koiran tassuja joutuu pesemään jopa päivittäin, jolloin riittää pelkkä huuhtelu vedellä. Koiraa ei kannata pestä liian usein, jos se ei vaikuta likaiselta. Ihon turhan tiheä peseminen mm. kuivattaa ihoa.

Laadukkaita koirille suunnattuja pesuaineita on runsaasti erilaisia ja lisäksi ihoa voidaan pestä miedoilla hajusteettomilla ihmisten shampoilla, ihorasvoilla tai saippuoilla. Hyvin suosittuja saippuoita kiinanharjakoiran ihon pesuun ovat apteekista saatavat Sebamed ja Eucerin. Shamppoon ph-arvon tulisi olla 3,5 – 5. Ehdottomasti kuitenkin alle 7. Koirille suunnatuista pesuaineista useimmin käytettyjä ovat mm. Ring 5, Pet Silk, KW ja BioGroom. Kokeilemalla löytyy yksilön iholle parhaiten sopivat tuotteet. Useat käyttävät myös karvaisiin kohtiin koirien hoitoainetta, jonka annetaan vaikuttaa noin viisi minuuttia.

Monet karvattomat kiinaharjakoirat käyvät mielellään myös saunassa. Koiraa ei kuitenkaan kannata saunottaa kovin pitkiä aikoja kovassa lämmössä vaikka se kuinka haluaisi maata lämmössä. Koiralle olisi hyvä olla myös vettä tarjolla saunoessa.

Kiinanharjakoiran ihoa suojataan pääasiassa auringossa palamiselta ja kuivumiselta. 

Vaaleaihoiset koirat palavat helpommin auringossa kuin tummaihoiset. Ihoa suojataan aurinkovoiteella tai kevyellä vaatetuksella. Myös koiran kirsu voi palaa auringossa. Vauvoille ja lapsille tarkoitetut hajusteettomat auringonsuojavoiteet ovat yleensä sopivia myös kiinanharjakoiran ihon suojaamisessa. Alkukesästä iho väri on vaaleampi ja auringon suojan tarve suurempi, kuin loppu kesästä jolloin iho on jo ruskettunut kunnolla.

Peseminen saattaa kuivattaa joidenkin yksilöiden ihoa joten monia kiinanharjakoiria rasvataan pesun jälkeen. Myös pakkanen saattaa kuivattaa ihoa, mutta kaikki koirat eivät kuitenkaan tarvitse rasvaa juuri koskaan. Ihoa ei tarvitse rasvata, jos se ei ole ollenkaan kuiva. Turhasta rasvaamisesta iho saattaa tottua rasvaan ja sitä ei voi enää lopettaa, koska iho kuivuu heti. Miedot hajusteettomat ihovoiteet ovat hyviä karvattoman kiinanharjakoiran iholle. Usein käytettyjä rasvoja ovat Aqualan L ja erilaiset Aloe Vera rasvat. Myös erilaisia öljyjä käytetään kuten oliiviöljyä ja vauvaöljyä.

Uutta voidetta tulisi aina ensin testata pienelle alueelle ja seurata reagoiko iho voiteeseen. Myös ihovoide löytyy parhaiten kokeilemalla erilaisia rasvoja, kuten pesuainekin.

Jotkut koirat yrittävät nuolla rasvan iholta pois, joten kevyt sisähaalari voi olla rasvauksen jälkeen tarpeen.

Nuorella ja miksei vanhemmallakin kiinanharjakoiralla voi olla usein epäpuhtauksia ihossaan. Aivan kuten meillä ihmisilläkin ja ihoa hoidetaan hyvin samoin. Epäpuhtauksia voi ilmestyä rasvaisen ruoan tai suurien hormonaalisten muutosten yhteydessä. Joskus ihon epäpuhtaudet saattavat kertoa myös mahdollisesta allergiasta.

Ongelmaiho tulee pitää puhtaana. Karvattomalle koiralle voi myös tulla akneihoa. Jos finnejä on todella paljon, on mahdollista käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa kuivattavaa Etiderm- shampoota tai lääkärin määräyksellä malaseb shamppoota. Useat eläinlääkärit osaavat auttaa iho-ongelmien kanssa. Kiinanharjakoirilla tavataan myös usein mustapäitä, jotka saadaan pois säännöllisellä ihon hoidolla. Tehokkain ja yleisin keino mustapäiden poistoon on kuoriminen. Kuorinnan voi suorittaa saunomisen ja pesun yhteydessä, joko kuorintakintaalla tai esim. oliiviöljy-fariinisokeri seoksella. Tehokkainta on sivellä koiran ihoon ennen saunomista hieman oliiviöljyä, joka lämmössä pehmittää ihoa. Jos käytetään oliiviöljyä ja fariini sokeria, tulee sokeria laittaa vähän enemmän kuin öljyä. Seos levitetään iholle ja koiran ihoa hierotaan varovasti. Koiraa ei saa eikä tarvitse hangata kovasti, koska sokerin rakeiden on tarkoitus irrottaa epäpuhtauksia hellävaraisesti. 

Kesällä hyttyset aiheuttavat harmia myös karvattomalle koiralle. Parhaiten itikoista pääsee laittamalla koiralle kevyen haalarin päälle, jos hyttysiä on paljon. Koiraan voi myös suihkuttaa lasten hyttyskarkoitetta, mutta sitä kannattaa ensin kokeilla varovasti pienelle alueelle. Jos Itikka pääsee kuitenkin koiraa puremaan, Bebanten-voide lievittää kutinaa.

Useilla karvattomilla kiinanharjakoirilla kasvaa jonkin verran rungossaan ei-toivottua karvaa. Kuitenkin näyttelykehässä karvattoman kiinanharjakoiran tulee näyttää rotumääritelmän mukaiselta. Sillä tulee olla vain häntä, pää ja jalka tupsut. Muuten ihon tulee olla sileä ja lämmin. Karvainen karvaton täytyy siis siistiä näyttelyyn.

Suosituin ja hyvä trimmeri kiinanharjakoiran siistimiseen on Moser Chromini, joka on tarpeeksi pieni myös naaman ajeluun. Naama ajellaan silmäkulmasta korvan alareunaan asti. Etujaloissa karvoitus rajataan hiukan polvinivelen yläpuolelle ja takajaloissa kinnernivelen yläpuolelle. Hännästä ajellaan yleensä noin yksi kolmasosaa. Tämän jälkeen näyttelyihin menevät koirat pitää vielä ajella joko partakoneella tai höylällä sileäksi. Höylällä ajettaessa tulee olla varovainen, ettei tee koiraan haavoja.

Kylmältä suojaaminen kuuluu myös karvattoman koiran hoitoon. Koirille on saatavana eläinkaupoista ja internetin kautta mitä hienoimpia vaateita. Osa harrastajista tekee koirillensa vaatteet itse. Vaatetuksen tarve on hyvin yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, kun omat kädet palelevat niin koirakin tarvitsee jo vaatetta.