Usein kysytyt kysymykset

Sopiiko rotu allergiselle?

Kysymys pyörii varmasti monen allergisen mielessä. Yleispätevää vastausta ei voi kuitenkaan antaa, se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Osa allergisista voi pitää karvatonta koiraa, mutta eivät kaikki. Vastauksen saa vain kokeilemalla. Nakuistahan ei karvaa juurikaan irtoa, mutta nahka kuitenkin hilseilee kuten muillakin koirilla, ja juuri tälle hilsepölylle ollaan usein allergisia. Asiaa helpottaa tietysti se, että koira on helppo pestä ja rasvata hilsepölyn minimoimiseksi.

Allerginen voisi aluksi käydä kylässä harjakoiraperheessä tai kokeilla yhteiseloa tutun kiinanharjakoiran kanssa pari päivää. Jos ongelmia ei tule, voi harkita omaa harjakoiraa. Silti kannattaa ryhtyä koiran hankintaan sillä varauksella, että ongelmia voi tulla. Parasta on keskustella avoimesti kasvattajan kanssa ja sopia toimintatavoista, jos pennusta tuleekin oireita.

Voinko hankkia harjakoiran kaveriksi erirotuiselle koiralleni?

Sopeutuminen uuteen perheenjäseneen on aina koirakohtaista. Pentu ja aikuinen sopeutuvat kuitenkin yleensä toisiinsa hyvin ja tutustumisajan jälkeen yhteiselo sujuu mutkattomasti. Vaikka kiinanharjakoira on pieni, se sopeutuu yhteiseloon myös isompien koirakavereiden kanssa. Tietysti tulee pitää huolta, ettei pikkupentu satuta itseään leikeissä isompien kanssa. Se, että perheen vanhat koirat eivät kertakaikkiaan sopeudu uuteen tulokkaaseen, on melko harvinaista.

 

Mitä kiinanharjakoira maksaa?

Hinta on kasvattajakohtainen ja sinun pitää tiedustella sitä kasvattajalta jolta koirasi aiot hankkia. Hintaan voi vaikuttaa vanhempien näyttelymenestys, osa kasvattajista saattaa myydä myös karvattomat pennut puutereita kalliimmalla, toisilla on kaikille pennuille sama hinta. Mahdolliset näyttelyttämisen estävät virheet yleensä alentavat koiran hintaa. Esimerkiksi sinisilmäisyys, purentavika tai kivesvika voi alentaa hintaa.

Koiran kauppa mahdollisine hinnan alennuksineen ja lisäkohtineen tulee aina tehdä Kennelliiton kauppasopimuksille! Kaikki “puhutut” asiat on myös hyvä kirjata sopimukseen!

Voiko harjakoiran kanssa harrastaa agilitya tai tokoa?

Voi, koirasta ja omistajasta riippuen enemmän tai vähemmän vakavamielisesti!

Tarvitseeko naku vaatteita?

Naku tarvitsee vaatteita silloin kun itsekin laitat takin päälle. Eli viileillä ilmoilla sekä tuulisella säällä. Sisätiloissa ne usein pärjäävät ilman vaatteita. Kun lämpötila lähestyy nollaa voi aluksi pukea koiralle kevyen loimen, mutta pakkasilla tarvitaan jo kokohaalaria. Kunnon paukkupakkasilla haalarin alle voi pukea alusasun ja päähänkin voi sujauttaa myssyn.

Kasvavalle pennulle voi neuloa itse vaatteita, tai ommella niitä käyttäen vanhoja lasten vaatteita tai vaikkapa villasukkia. Yhdistyksen foorumilta kysyä vinkkejä pennun ensivaatteiden tekoon. Kun koira on saavuttanut aikuisen mitat, voi sille teettää kestäviä, kalliimpia vaatteita.

Miten ihoa/turkkia hoidetaan?

Nakun ihon hoitoon voit tutustua Nakun ihonhoidosta kertovalla sivullamme  ja puuterin turkinhoitoon Puuterin turkinhoidosta kertovalla sivullamme. Vastuuntuntoinen kasvattaja opastaa sinua kuitenkin pennun hoidossa ja antaa mukaasi kirjalliset hoito-ohjeet.

Onko harjakoirilla sairauksia?

Tuskin löytyy yhtään koirarotua, jolla ei mitään sairauksia esiintyisi. Harjakoirakanta on alkujaan ollut niin pieni, että lähes joka koiran suvussa on jotain sairauksia, kasvattajan tehtävä onkin suunnitella yhdistelmät niin, että alttius periytyville sairauksille vähenisi.

Kasvattajan olisi hyvä tutkituttaa koiriensa silmät sekä polvet ennen jalostuskäyttöä. Jonkin verran on todettu polvivikaa, esimerkiksi vuosina 2000-2005 syntyneistä koirista noin 28 prosenttia on tutkittu polvien osalta. Näistä koirista 92,6% on todettu terveiksi ja 6,9% on 1-polvet. 1-polvet eivät välttämättä aiheuta oireita koiralla, mutta ne on kuitenkin otettava huomioon koiran jalostuskäytössä. Myös sydänvikoja, selkäongelmia, epilepsiaa sekä legg-perthestä, linssiluksaatiota sekä PRA:ta on tavattu Suomessa. PRA ja linssiluksaatio on sokeuteen johtava sairaus.

Harjakoiran sairauksista kannattaa keskustella kasvattajan kanssa. Valveutunut kasvattaja kertoo avoimesti yhdistelmänsä suvussa esiintyneistä sairauksista.

Voit lukea lisää harjakoiran terveydestä Terveys puoleltamme.

Minkä ikäisenä harjakoiran pentu luovutetaan uuteen kotiin?

Yleensä kasvattajat luovuttavat pennut 7-8 viikkoisina.

Miten kaksi karvatonta voi saada karvallisia jälkeläisiä?

Kiinanharjakoiralla on kaksi alleelia, jotka määrävät sen karvallisuuden tai karvattomuuden. Samalla lailla määräytyy esimerkiksi ihmisen sukupuoli – XY on poika, ja XX tyttö. Karvattomuus on dominoiva ja karvallisuus täten peittyvä eli resessiivinen ominaisuus. Jos merkitään karvattomuutta kirjaimella K ja karvallisuutta k, niin nakuilla koirilla alleeliyhdistelmä on Kk ja puutereilla kk. Nakuillakin on siis karvallisuuden alleeli, mutta vain peittyvänä ominaisuutena.

Karvattomuus on homotsygoottisena (KK) letaali, eli kuolemaan johtava. Jos näin ei olisi, olisi mahdollista risteyttää pelkkiä homotsygootteja karvattomia, jolloin pennut olisivat kaikki karvattomia. Mutta luonto pitää huolen näistä yksilöistä: letaalialleelit vaikuttavat alkioihin yleensä niin varhain, että sikiö karsiutuu jo raskauden alkuvaiheessa.

Kahden nakun risteytyksissä pentueeseen voi syntyä sekä puutereita, että nakuja, mutta kahden puuterin pentueessa on pelkästään karvaisia yksilöitä.