Terveystutkimukset
Jalostukseen käytettäviä koiria tulisi tutkia säännöllisin väliajoin, mutta tutkimukset olisivat hyviä myös koirille, joita ei jalostukseen käytetä. Tulokset antavat paljon tietoa koiran suvusta kasvattajille. Tämän artikkelin tarkoitus on paljastaa mitä viralliset terveystutkimukset ovat ja miten niihin voi osallistua.
Silmäpeilaus
Silmäpeilauksessa tarkistetaan silmät perinnöllisten ja synnynnäisten silmäsairauksien osalta. Peilauksessa tarkistetaan myös silmäluomet, ripset ja kyynelkanavat. Virallisen silmäpeilauksen voi tehdä vain eläinlääkäri, jolla on oikeudet silmäpeilauksiin. Tutkimus on koiralle kivuton. Ennen tutkimusta koiralle laitetaan silmätippoja jotka laajentavat pupillin ja helpottavat näin silmänpohjan tarkastamista. Koiralle aiheutuu tästä hetkeksi heikentynyt näkökyky, mutta se palautuu nopeasti entiselleen. Silmäpeilaus tulos on voimassa 12 kk, mutta joissain tapauksissa lääkäri voi suositella uusintapeilausta myös lyhyemmän ajan päästä. Jalostukseen käytettävillä koirilla pitäisi olla voimassa oleva silmäpeilaus.
Silmäpeilauksen hinnat vaihtelevat paljon, keskimääräisesti peilaus maksaa noin 60 e. Edullisimmin peilauksen saa, kun menee mukaan erilaisiin kimppatarkastuksiin. Näistä löydät tietoa kasvattajilta, facebookista tai soittamalla eläinlääkäriasemille. Joillakin paikkakunnilla järjestetään silmäpeilauspäiviä, jolloin eläinlääkäri, jolla on silmäpeilausoikeudet, saapuu tekemään paikkakunnalle silmäpeilauksia. Näitä järjestetään usein silloin kuin paikkakunnalla ei ole eläinlääkäriä, jolla on silmäpeilausoikeudet. Kannattaa kysellä näistä tapahtumista omalta eläinlääkäriltä ja paikallisilta koirankasvattajilta.
Virallisen peilauksen voi tehdä koiralle, jolla on tunnistusmerkintä. Peilaus voidaan tehdä myös koiralle, jolla tunnistusmerkintää ei ole, mutta tällöin tulos ei ole virallinen eikä tule näkyviin Suomen kennelliiton jalostustietokantaan. Tällöin on hyvä ilmoittaa peilaustuloksesta ainakin koiran kasvattajalle, jos mahdollista.
Kiinanharjakoirilla useimmat silmäsairaudet puhkeavat vasta koiran oltua useamman vuoden ikäinen. Koiria, joita ei jalostukseen käytetä, olisikin syytä käydä silmäpeilauksessa vasta vanhemmalla iällä. Noin 3-4 vuoden iässä tehty peilaus antaa jo paremmin tietoa, kun nuorelle koiralle tehty silmäpeilaus. Suomen kiinanharjakoirat ry sponsoroi yhdistyksen jäsenten silmäpeilausta, joten tätä etua kannattaa myös hyödyntää. Silmäpeilattavan koiran ei tarvitse olla jalostuskoira, vaan tukea saa myös koiralle joka on ns. ”kotikoira”. Yhdistys tukee jäsenten kiinanharjakoiria seuraavasti: yli 6-vuotiaan 15 e, yli 8-vuotiaan 20 e ja yli 10-vuotiaan 40 e. Tukea voi hakea samalle koiralle kerran vuodessa.
Polvitarkastus
Polvitarkastuksen voi tehdä eläinlääkäri, jolla on oikeudet polvitarkastukseen. Tarkastus on kivuton koiralle. Tarkastuksessa tutkitaan polvilumpion liikkuvuus telaurassa ja liikkuvuus määritellään asteikolla 0-4: mitä pienempi luku, sen paremmat polvet.
Virallisessa polvitarkastuksessa koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja vähintään vuoden ikäinen. Alle vuoden ikäiselle voidaan tehdä polvitarkastus, mutta se ei ole silloin virallinen. Polvitarkistus maksaa silmäpeilauksen yhteydessä noin 30 euroa. Hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja ovat yleensä edullisempia kimppatarkastuksissa.
Sydänkuuntelu
Monilla eläinlääkäriasemilla tehdään sydänkuuntelu jokaisen toimenpiteen yhteydessä. Sydänkuuntelun voi tehdä myös virallisesti, jolloin sydänkuuntelun tulos tulee esille Suomen kennelliiton jalostustietokantaan. Varsinkin koirilla, joilla on kuuntelussa havaittu sivuääni tai oireita sydämen vajaatoiminnasta, olisi hyvä tehdä virallinen kuuntelu jotta terveystulos tulisi julkiseksi.
Virallinen sydänkuuntelu on voimassa 12 kk ja sen voi tehdä kaikki eläinlääkärit. Tarkastuksen hinta on noin 25 euroa riippuen paikkakunnasta.
PLL-geenitesti
PLL-geenitesti on testi, jolla voidaan varmistaa koiran geneettinen tila primaarista linssiluksaatiota aiheuttavan silmäsairauden osalta. Testi voidaan tehdä verinäytteestä tai poskisolunäytteestä. Linssiluksaatio on erittäin kivulias silmäsairaus ja PLL-geenitesti on yksi tärkeitä työkaluja kasvattajalle.
PLL-statuksen voi tarkistaa tilaamalla koiralle MyDogDNA-passin. Passin hinta on 99 euroa (tieto 4/2017). DNA-passin myötä saat myös paljon muuta tietoa koiran geneettisestä statuksesta (www.mydogdna.com)
Testin voi tilata myös esimerkiksi Genomialta, joka on tsekkiläinen laboratorio (www.genomia.cz). PLL geenitestin hinta on noin 50 euroa. Testiä tilatessa voi tilata poskisolunäytetikun ja näytteen voi ottaa itse laboratorion antamien ohjeiden mukaan. Jos koiran vanhemmat ovat testattu terveiksi, on koira vanhempien kautta terve tämän geenitestin osalta ja koiraa ei tarvitse välttämättä geenitestata.
Kannattaa ottaa yhteyttä koiran kasvattajaan tai jalostustoimikuntaan ja kysellä onko sukulaisille tehty geenitestiä. Jos koiran toinen vanhempi on terve ja toinen kantaja, voi näiden pentu olla enintään kantaja. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kantajat olisivat sairastuneet, joten tällöin ei ole välttämätöntä tehdä geenitestiä, jos kyseistä koiraa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen. Kantaja voidaan yhdistää vain terveen tuloksen saaneen kanssa.
prcdPRA-geenitesti
prcdPRA-geenitestillä voidaan tutkia koiran alttius saada sokeuttava verkkokalvon silmäsairaus. Testi testaa vain yhden PRA-muodon, joten se ei poissulje täysin sitä, ettei koira voisi sairastua johonkin toiseen PRA-muotoon.
Testin voi tehdä Yhdysvalloissa Optigenilla, Euroopassa Laboklinilla tai Genomialla ja sen hinta on noin 50–80 euroa. Testin hinta vaihtelee sen mukaan kummassa paikassa testi tehdään, ja onko kyseessä joukkotarkastus vai yksittäinen testi. Genomialta on mahdollisuus tilata myös edullinen yhdistelmätesti, jossa tutkitaan molemmat PLL sekä prcdPRA.
Jos et ole varma, kannattaako koirasi testata tämän sairauden osalta, ota yhteyttä kasvattajaan tai jalostustoimikuntaan. Suomessa on jo useita koiria testattu tällä geenitestillä.